Yangın Paneli Nedir? Yangın Paneli Nasıl Çalışır?

Yangın Paneli Nedir,Nasıl Çalışır?

Birçoğumuz bu tabire aşinayızdır ama bilmeyenler için “Yangın Paneli Nedir?” sorusuna cevap verelim.

Yangın paneli, ticari veya ticari olmayan binaların hem hayat kurtarmak hem de mülk hasarını en aza indirmek için bir dizi görevi harekete geçirmeye yarayan bir güvenlik cihazıdır. Bir binanın güvenlik açısından gerekli tüm özelliklere sahip olmasını sağlamaktan sorumluysanız, yangın paneli piyasasının içindesiniz demektir. Ama aramaya başlamadan önce, yangın santralinin ne yaptığını, hangi binaların ihtiyaç duyduğunu ve bir yangın santralinde hangi özellikleri aramanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Hadi yazımızı okuyun ve tam olarak neye ihtiyacınız olduğuna karar verin.

Neden Binanızda Yangın Paneline İhtiyaç Var?

ZP2 Ziton Yangın Paneli

Yangın alarm kontrol panelinin amacı, bir yangın olduğunda hızlı bir acil durum müdahalesini hayata geçirmektir, böylece binadaki herkes güvenli bir şekilde dışarı çıkarak Acil Toplanma Alanlarına ulaşma şansına sahip olur.

Piyasada bulunan her bir yangın panelinin farklı özelliği vardır, bu nedenle panellerin özellikleri farklılık gösterebilir. Örneğin; basit bir yangın paneli sadece herkesi tehlikeye karşı uyarmak için bir alarm verebilir. Fakat daha gelişmiş olan paneller ise binada bulunan kişileri uyarmanın yanı sıra itfaiyeyi de yangından haberdar edebilir ve hatta bazıları yangını hızlı bir şekilde söndürmeye çalışmak için binada bulunan sprinkler sistemini devreye alır. Bu özellikler, satın almaya karar verdiğiniz yangın paneline göre değişiklik gösterir.

Genel olarak yangın santralinin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, bir yangın çıktığında panelin; duman dedektörlerinden, yangın sprinkler sisteminden veya bir yangın butonundan sinyal aldığını unutmayın. Bu, panelin tek başına yangını algılama yeteneğinin olmadığını sadece yangın algılama sistemi elemanlarının bir veya birkaçından aldığı sinyallere cevap verebildiği anlamına gelir.

Yangın santrali, yangının olduğu binadaki ve çevre binalardaki kişileri yangına karşı uyarmak için yüksek sesli ve/veya ışıklı uyarı sistemini devreye alır. Daha sonra, acil durum ekiplerinin olay yerine hızlıca ulaşması için itfaiyeye veya alarm şirketine bir sinyal gönderir.

Yangın Alarm Paneli Çeşitleri

İki çeşit yangın alarm paneli bulunmaktadır.
1. Konvansiyonel Panel
2. Adreslenebilir Panel

Konvansiyonel Yangın Santrali

Konvansiyonel yangın panelleri yıllardır kullanılan panellerdir. Dolayısıyla bu panelleri genellikle eski binalarda bulabilirsiniz. Duman dedektörü dumanı algıladığında elektriksel akımı değiştirerek yangın paneline sinyal gönderir. Yangın paneli duman dedektöründen gelen akımı algıladığında alarmın çalmasını sağlar. Konvansiyonel yangın paneli, birinci kat, ikinci kat vb. gibi farklı bölgelere monte edilir, bu yüzden genellikle zone panel olarak da adlandırılır.

Adreslenebilir Yangın Santrali

Yeni tip yangın santralleri adreslenebilir yangın panelleri olarak adlandırılır. Bu sistem, sadece elektrik akımlarındaki değişiklikleri algılamak yerine, binadaki cihazlardan panele veri gönderen bir mikroişlemciye sahip olduğu için modern teknolojiyi kullanır. Binanın yangın algılama sistemindeki her cihazın kendi adresi vardır, bu nedenle adreslenebilir yangın paneli, sinyalin hangi cihazdan geldiğini belirleyebilir. Bu, yangın paneline sinyal gönderen cihazın yerini bulmayı kolaylaştırır.

Hangi Binalarda Yangın Paneline İhtiyaç Vardır?

Özellikle, endüstriyel tesisler, yüksek katlı binalar(plazalar), iş merkezleri gibi bir çok binada bir yangın panellerine ihtiyaç vardır. Ancak sizin binanızda ihtiyaç olup olmadığından emin değilseniz, bizimle iletişime geçebilir ya da Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği (BYKHY) okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Özel gereksinimler, binada bulunan işin türüne ve doluluk durumuna göre değişebilir. Ancak genel olarak, yangın alarm sisteminizin bir parçası olarak bir yangın paneline ihtiyaç duyarsınız.

Yangın Santrali Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir bina için yangın alarm paneli almaya veya mevcut bir binadaki eski bir paneli değiştirmeye hazırsanız, önce istediğiniz özellikleri göz önünde bulundurmalısınız. Bina genelinde sprinkler gibi gelişmiş bir sisteminiz varsa, sadece alarmı tetikleyecek basit bir yangın paneline bağlı kalabilirsiniz, ancak unutmayın ki bu durumda itfaiyeyi sizin aramanız gerekecek. Daha kapsamlı bir yangın santrali istiyorsanız; kapıları kilitleme veya kilidi açma, elektriği kapatma, binanın asansörlerini devre dışı bırakma ve hatta güvenlik sisteminizle tamamen entegre olma gibi özelliklerle dolu bir tane satın alabilirsiniz.

Ayrıca, istediğiniz yangın santralinin binanızın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağını da düşünmeniz gerekecektir. Binanızdaki cihazların ve zoneların sayısını desteklemeli ve binanızın halihazırda sahip olduğu tüm alarmlar, duman dedektörleri ve diğer güvenlik cihazlarıyla uyumlu olması gerekir.

Binanız için hangi yangın paneli veya yangın alarm sisteminin doğru olduğu hakkında sorularınız varsa veya alanında uzman kişilerin sizin seçtiğiniz bir paneli kurmasını istiyorsanız Kripto Güvenlik olarak en kaliteli hizmeti sizlere sunmaya hazırız.

Bizimle iletişime geçmek için bizi hemen 0216 337 02 68 numaralı telefondan arayın.