Alev Dedektörü Nedir? Alev Dedektörü Çeşitleri Nelerdir?

Alev Dedektörü Nedir? Alev Dedektörü Çeşitleri Nelerdir?

alev dedektörü nedir? nasıl çalışır

Alev dedektörü, en sert çevre koşullarında çalışır ve kontrol ve alarm sistemlerine veya otomatik yangın söndürme sistemlerine doğrudan bağlantı için tasarlanmış stand-alone cihazlardır.

Algılanan bir aleve verilecek yanıt tesisata bağlıdır, ancak bir alarm vermeyi, bir yakıt hattını (bir propan veya doğal gaz hattı gibi) devre dışı bırakmayı ve bir yangın söndürme sistemini etkinleştirmeyi içerebilir. Endüstriyel fırınlar gibi uygulamalarda kullanıldıklarında, bunların rolü fırının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir.Ancak çoğu durumda operatöre veya kontrol sistemine bildirimde bulunmak dışında doğrudan bir işlem yapmazlar.

Bir alev dedektörü, alevi algılamak için kullandığı mekanizmalar nedeniyle genellikle bir duman dedektörü veya ısı dedektöründen daha hızlı ve daha doğru yanıt verebilir.

Alev Dedektörleri Nasıl Çalışır?

Alev dedektörü, açık alevli yangınların engellenebileceği yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yanma sırasında alevlerden yayılan ışığa hızlı tepki verir. Alev dedektörleri, alevler ve diğer ışık kaynakları arasında ayrım yaparak, yalnızca belirli optik dalga boylarına yani sadece alev titreşim frekanslarına yanıt veren algoritmaya sahiptir. Böylece dedektörün diğer ışık kaynaklarından gelen uyarıları algılayıp yanlış alarm vermesi önlenmiş olur

Alev dedektörlerine göz atmak için yandaki bağlantıya tıklayın -> kriptoguvenlik.com/yangin-sistemleri/alev-dedektorleri

Alev Dedektörü Çeşitleri Nelerdir?

UV Dedektörleri

Ultraviyole (UV) dedektörleri, tutuşma anında yayılan UV radyasyonunu algılayarak çalışır. Yangınları ve patlamaları 3-4 ms içinde tespit edebilmektedir. Yıldırım, ark kaynağı, radyasyon ve güneş ışığı gibi diğer UV kaynakları tarafından tetiklenebilen yanlış alarmları en aza indirmek için genellikle 2–3 saniyelik bir zaman gecikmesi mevcuttur. UV dedektörleri, doğal radyasyonun etkilerini en aza indirmek için tipik olarak 300 nm’den daha kısa dalga boylarında çalışır.

Dizi Tabanlı IR Dedektör

Aynı zamanda görsel alev dedektörleri olarak da bilinen yakın kızılötesi (IR) dizi alev dedektörleri (0,7 ila 1,1 μm), şarj bağlantılı bir cihaz kullanarak yakın kızılötesi radyasyonu analiz ederek yangını tespit etmek için alev tanıma teknolojisini kullanır. Yakın kızılötesi (IR) sensör, su ve su buharından etkilenmeden alev olaylarını izleyebilir. Bu dalga boyunda çalışan piroelektrik sensörler nispeten ucuz olabilir. Yakın IR bandındaki alevleri izleyen çoklu kanal veya piksel dizisi sensörleri, muhtemelen yangınların tespiti için mevcut en güvenilir teknolojilerdir. Bir yangından gelen ışık emisyonu, belirli bir anda alevin bir görüntüsünü oluşturur. Yakın IR görüntülerinden oluşturulan videonun analizi yoluyla alevleri tanımak için dijital görüntü işleme kullanılabilir.

Kızılötesi

Kızılötesi (IR) veya geniş bantlı kızılötesi (1,1 μm ve daha yüksek) alev dedektörleri, sıcak gazlar tarafından verilen belirli modeller için kızılötesi spektral bandı izler. Bunlar, bir tür termografik kamera olan özel bir yangınla mücadele termal görüntüleme kamerası kullanılarak algılanır. Yanlış alarmlara diğer sıcak yüzeyler ve bölgedeki arka plan termal radyasyonu neden olabilir. Dedektörün merceğindeki su, doğrudan güneş ışığına maruz kalacağı gibi, dedektörün doğruluğunu büyük ölçüde azaltacaktır. Frekans aralığı 4.3 ila 4.4 μm’dir. Bu aralık, CO2’nin rezonans frekansıdır. Bir hidrokarbonun yanması sırasında (örneğin, odun veya petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar) çok fazla ısı ve karbondioksit açığa çıkar. Sıcak karbondioksit, 4.3 μm’lik rezonans frekansında çok fazla enerji yayar. Bu, toplam radyasyon emisyonunda bir zirveye neden olur ve iyi tespit edilebilir.

Neredeyse tüm radyasyonun su veya su buharı tarafından emilmesi ciddi bir dezavantajdır.  Bu özellikle 4.3 ila 4.4 μm bölgesindeki kızılötesi alev algılama için geçerlidir. Yaklaşık 3.5 μm ve daha yüksek su veya buz tarafından emilim pratik olarak% 100’dür. Bu durum, dış mekan uygulamalarında kullanım için kızılötesi sensörleri yangınlara çok tepkisiz hale getirir.

Bir IR dedektörünün normal yanıt süresi 3–5 saniyedir.

IR/IR Alev Dedektörü

Çift IR alev dedektörleri, eşik sinyalini iki kızılötesi aralıkta karşılaştırır. Genellikle bir sensör 4.4 mikrometre karbondioksite bakarken, diğer sensör bir referans frekansına bakar.

IR3 Alev Dedektörü

Çoklu kızılötesi detektörler, arka plan radyasyonunun (kara cisim radyasyonu) etkilerini bastırmak için algoritmalardan yararlanır.

Üçlü IR alev dedektörleri, IR spektral bölge içindeki üç spesifik dalga boyu bandını ve bunların birbirlerine oranlarını karşılaştırır. Bu durumda, bir sensör 4.4 mikrometre aralığına bakarken, diğer sensörler 4.4’ün hem üzerindeki hem de altındaki referans dalga boylarına bakar. Bu, dedektörün alevsiz IR kaynakları ile yanma sürecinde sıcak CO2 yayan gerçek alevleri ayırt etmesine olanak tanır.

Sonuç olarak, hem algılama aralığı hem de yanlış alarmlara karşı bağışıklık önemli ölçüde artırılabilir. IR3 dedektörleri, 5 saniyeden daha kısa sürede 65 m’ye kadar 0,1 m2’lik bir benzin yangınını algılayabilir.

Alev Dedektörü Nerede Kullanılır?

Alev dedektörlerinin başlıca kullanım alanları aşağıdaki listede verilmiştir;

  • Uçak Hangarları,
  • Otomotiv Endüstrileri,
  • İlaç Sanayi,
  • Makine Daireleri, Jeneratör Odaları
  • Ahşap ve Metal Sanayi,
  • Enerji Santralleri,
  • Tekstil Fabrikaları.

Sonuç

Bu blog yazımızda, “Alev dedektörü nedir?“, “Alev dedektörleri nasıl çalışır?” “Alev dedektörü çeşitleri nelerdir?” sorularına yanıt verdik. Alev sensörleri ile fiyat bilgisine sahip olmak için bize 0216 337 02 68 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.