Yangın güvenliği protokolü, kurumsal, ticari ve kişisel mülklerin en önemli güvenlik öncelikleri arasında yer alıyor. Yangın riskinin ve insan sayısının yüksek olduğu hastanelerde yangın güvenliğine ise özellikle önem veriliyor. Hastanelere uygun yangın güvenliği uygulamasını sağlamak ise hastaneler için oluşturulan yangın güvenliği yönergelerini anlamak ve hastane yangın güvenliği eğitim kurslarına katılmak anlamına geliyor.
Yangın güvenliği, hastane inşaatı sırasında dikkate alınması gereken önemli bir konu olarak dikkat çekiyor. Genel olarak diğer binalarla kıyaslandığında olası bir yangın durumunda insanları hastanelerden tahliye etmenin çok daha güç olduğu biliniyor. Bu nedenle hastanelerde yangın güvenliği üzerine çalışırken öncelikle hastane yangınlarını önleme üzerinde durmak, yangın güvenliği ile ilgili olarak tartışılması gereken konuların başında geliyor.
Hastanelerde Yangın Güvenliği Planlaması Nasıl Yapılıyor?
Sağlık kuruluşlarında yangın güvenliği için yapılan etkili planlamanın temelinde, ilk etapta yangını önlemek yatıyor. Doğal olarak yangın tehlikesini tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığı da bir gerçek. Ancak alınan tedbirler ile bu planlamayı yapmak da mümkün.
Dumansız Bina Yaratmak Önemli
Hastanelerde yangından kurtulmak için alınabilecek tedbirler arasında tamamen dumansız bir bina yaratmak geliyor. Hastaneler şüphesiz sigara yasağına en fazla uyulması gereken yerlerin başında bulunuyor. Hastane içerisinde sigara içilmesinin önüne geçmek için kurum içerisinde sigara içme bölümü oluşturulması ve elektrikli ekipmanlarla yanıcı malzemelerin bu bölümden uzak tutulması tavsiye ediliyor.
Hastane Mutfakları Yönetmeliklere Uymalı
Hastane mutfağının da sağlıkla ilgili yönetmeliklere %100 uyması, yangın söndürücü ve duman dedektörlerinin her an çalışabilir durumda olması, kablo ve prizlerin düzenli biçimde kontrol edilmesi ve alarmlar ile yangın söndürme sistemlerinin bakımının sistematik olarak yapılması da olasın yangın tehlikelerinin önüne geçebilmek için tavsiye ediliyor.
Bununla birlikte Türkiye’de 2002’de yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 2007’de yenilenmiş ve 2015’te de son hâlini almıştır. Söz konusu yönetmelikte hastanelerde yangın güvenliği ile ilgili özel hükümler bulunuyor fakat bu hükümlerin yeterli olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil.
Sağlık Kuruluşlarında Yangın Güvenliği: En Çok Yangın Çıkan ve Zarar Görme Riski Yüksek Yerler
Tıpkı evlerde olduğu gibi hastanelerde de yangın çıkma potansiyeli en yüksek olan yer mutfaklar. Isıl işlemlerin en fazla yapıldığı yer olan mutfaklar, gerekli tedbirler alınmadığında yüksek yangın çıkma potansiyeli taşıyor.
- Şehir şebekeleri ile hastane arasındaki elektrik bağlantısının sürekliliğini sağlayan trafo odaları,
- Dağıtım panoları,
- Jeneratör odaları,
- Laboratuvarlar,
- Medikal gaz odaları yanıcı ve yakıcı madde içeriklerinden dolayı yangın açısından en tehlikeli bölümlerin başında geliyor.
Ameliyathanelere Dikkat Edilmeli
Yangının ulaşması durumunda en çok zarar vereceği bölümün ameliyathaneler olduğu söylenebilir. Ameliyathanelerde yangın güvenliği sağlamak için Amerika Anestezistler Birliği tarafından 2008’de yayınlanan Ameliyathane Yangınlarının Önlenmesi ve Yönetimi Uygulama Önerileri, özellikle bir cerrahi operasyon sırasında çıkabilecek olası yangından en az zararla kurtulmanın yöntemleri hakkında bilgi veriyor.
Yangından Kurtulmak İçin Tahliye Kuralları ve Alınabilecek Önlemler
Hastanede çıkan yangının ardından öncelikli olarak yapılması gerekenlerden biri de hastaların düzenli şekilde tahliye edilmesini sağlamak. Hastalar ise yangın esnasında tahliye edilirken hareket kabiliyetlerine göre dört gruba ayrılıyor:
- Yürüyebilen hastalar,
- Kısıtlı yürüyebilenler,
- Yürüyemeyen hastalar
- Taşınamaz hastalar.
Yangın Sırasında Hastalar Nasıl Tahliye Edilmeli?
- Yürüyebilen ve kısıtlı yürüyebilen hastaların tahliye grup üyelerinin rehberliğinde yangın alanından uzaklaştırılarak kendilerine ayrılan toplanma merkezine ulaştırılmaları gerekiyor.
- Yürüyemeyen hastaların önceden belirleniyor ve tekerlekli yataklarıyla birlikte alternatif güvenli sığınma alanları vasfındaki yangın kompartımanlarına kademeli yatay tahliyeleri gerçekleştiriliyor.
- Yürüyemeyen hastalar bina dışına tahliye edilirken, tekerlekli sandalye ve hasta yatağındaki hastaların acil durum asansörlerinin, sedye ya da sırtta taşınan hastaların tahliyesinde ise yangın merdivenlerinin kullanılması büyük önem taşıyor.
- Yoğun bakım ünitesi ve ameliyathanedeki sağlık çalışanları ve hastaların bulundukları yeri terk etmemeleri öneriliyor. Yangın söz konusu gruplardaki kişilerin yer aldıkları bölümde çıktıysa yatay tahliyeye uygun hareket ediliyor.
Hastanede Yangın Durumunda Neler Yapılmalı?
Yangın durumunda asansörlerin devre dışı bırakılması, kaçış yollarını işaret eden acil çıkış göstergelerinin fark edilebilir olması ve hastane içerisinde yer alan yangın kompartımanlarının sızdırmaz ve yangına dayanıklı olması gibi maddelerin, yangına hazırlık senaryolarına ve yangın koruma planına dahil edilmesi, yangından en az zararla çıkılmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte hastanelerin yangın algılama sistemleri ve duman dedektörleri donatılması tehlikenin büyümeden önüne geçilmesini sağladığı için bu sistemler, hayati öneme sahip donanımlar arasında yer alıyor.
Hastanenizde bulunan yangın algılama sisteminin bakımını yaptırmak isterseniz aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.