Teknolojinin gelişmesiyle birlikte endüstriyel tesislerde özellikle kimyasalların arttığını ve buna bağlı olarak alınmayan önlemlerin hayatımızda ve fabrikalarımızda kalıcı hasarlara yol açtığını acı bir şekilde deneyimliyoruz. 2020 yılında çıkan endüstriyel yangınlar ve patlamaların özet raporunu bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.
Kimya Mühendisleri Odası (KMO) tespitlerine göre, 2020 yılında 441 endüstriyel yangın ve 52 endüstriyel patlama olmak üzere toplamda 493 adet endüstriyel yangın ve patlamalar gerçekleşmiştir. Bu olayların etkisi ile maalesef 29 çalışan hayatını kaybetmiş olup, 239 çalışan yaralanmış ve bu yangın ve patlamaların %14’ü metal, %18‘i tekstil, %23‘ü ağaç, kâğıt, mobilya, %10‘u kauçuk, plastik ve %13‘ü gıda sektörlerinde faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde gerçekleşmiştir.
Yangın ve Patlama Nedir ?
Yangın kelime olarak, TDK’ya göre “Zarara yol açan büyük ateş” anlamına gelmektedir. Yangının oluşması için gerekli 3 ana unsur bulunmaktadır. Bunlar, yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen) ve ısı kaynağıdır.
Patlama kelime olarak, yanıcı maddenin tamamının veya büyük bir kısmının hızla yanması sonucu oluşan kimyasal reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.
Endüstriyel Yangınlar ve Patlamaların Yıllara Göre Karşılaştırılması
Ülkemizde endüstriyel tesis yangınlarının durumunu ve ciddiyetini anlamak açısından 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait verilerin karşılaştırmasını aşağıda bulabilirsiniz.
2018 yılında gerçekleşen endüstriyel tesis yangınları ve patlamalar sonucunda 25 kişi hayatını kaybetmiş ve 190 kişi yaralanmıştır.
2019 yılında gerçekleşen endüstriyel yangınlar ve patlamalar sonucunda 30 kişi hayatını kaybetmiş ve 134 kişinin yaralandığı raporlanmıştır.
2020 yılında gerçekleşen endüstriyel yangınlar ve patlamalara baktığımızda 134 kişi hayatını kaybetmiş ve 239 kişinin yaralandığı raporlanmıştır.
2020 yılına ait tablonun bu kadar vahim olmasının sebeplerinden bir tanesi 3 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleşen ve 7 kişinin yaşamını yitirip, 127 kişinin de yaralandığı Sakarya’da bulunan Havai Fişek fabrikasındaki yangın ve patlamadır.
Kaynak: https://www.kmo.org.tr/
Yıllara Göre Endüstriyel Tesis Yangın ve Patlama Sayılarının Karşılaştırılması
2018 yılında toplamda 436 adet, 2019 yılında 541 adet ve 2020 yılında 493 adet fabrika, endüstriyel yangın ve patlama gerçekleşmiştir.
Ayrıca küçük ve büyük çaplı bu yangınlarda ve patlamalarda çok yüksek maliyetlere sebep olan işyeri hasarları oluşmuştur.
Yıllık Sektörel Dağılım
2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait fabrika, endüstriyel tesis yangın ve patlama vakalarının sektörel bazda sayıları aşağıdaki tabloda görüldüğü gibidir.
Kaynak: https://www.kmo.org.tr/
Tablo incelendiğinde son 3 yılda yangınların ağaç, kağıt ve mobilya sektöründe toplamda 264, tekstil sektöründe toplamda 266 ve metal sektöründe 231 adet endüstriyel yangın ve patlamalar görülmüştür. Bilinmeyen sektörlerde gerçekleşen endüstriyel yangın ve patlamalar da 229 adet olarak belirtilmiştir.
Endüstriyel Yangınları Engelleyebilir Miyiz?
Endüstriyel yangınlar tabi ki engellenebilirler bunun için, erken algılama ve zamanında müdahale önemlidir. Yangın algılama ve ihbar sisteminin yıllık periyodik kontrolünün düzenli yapılması ve yangın sistemini oluşturan yangın sensörü, santral, yangın butonu, siren ve modül gibi tüm ürünlerin bakımının yapılarak tanımlı yangın senaryosunun çalışıp çalışmadığı kontrol edilmesi suretiyle yüksek oranda engellenebilirler.
Tabi ki ne kadar önlem alsak da bazı yangınlar maalesef kaçınılmaz olabilmektedir. Fakat oluşan yangınların etkisinin, zararının en aza indirilmesi için sizlere önerimiz; yangın algılama sistemlerinin ve yangın sensörlerinin periyodik kontrollerini ve bakımlarını yaptırmanız olacaktır.
Yangın algılama ve uyarı sisteminizin düzgün çalışıp çalışmadığı hakkında endişeleriniz varsa bizimle iletişim sayfamızdan iletişim formunu doldurarak veya 0216 337 0268 numaralı telefondan arayarak uzman ekibimiz tarafından destek alabilirsiniz.