Yangın alarm sistemleri, her tip bina veya depo için can ve mal güvenliğinin korunmasında dikkate alınması gereken en önemli konulardandır. İster bir apartmanınız olsun isterse site, depo, antrepo, endüstriyel bir tesisiniz olsun, tehlike anında insanların hayatlarını korumak ve içerdeki malzeme ve makinaların zarar görmemesi için yangın sisteminizin tüm bileşenlerinin eksiksiz ve birlikte çalışması önemlidir. Peki isterseniz yangın alarm sistemi nelerden oluşur, detaylarıyla ona bakalım.
Yangın Alarm Sistemi Temel Bileşenleri
- Yangın alarmını erken algılayan cihazlar – Dedektörler
- Sistem uyarı cihazları – Sirenler
- Diğer sistemler ile entegrasyon cihazları – Giriş-Çıkış Modülleri
- Yangın alarm kontrol paneli – Yangın Santrali
- Birincil güç kaynağı, Ana Şebeke
- Yedek güç kaynağı, Akü ve DC Güç Kaynakları
Yangın Alarmını Tetikleyen Cihazlar
Yangın alarmını tetikleyen iki tür cihaz vardır:
Manuel başlatma cihazları
Bu cihazlar, bir yangının binadaki biri tarafından tespiti halinde kullanılır. Cam kırma butonları veya senaryosu önceden tanımlanmış manuel düğmeleri içerir. Piyasada yangın butonu olarak kısaltılsa da yangın uyarı butonu, yangın ihbar butonu olarak ta ifade edilir. Yangın butonlarının montaj yeri ve yükseklikleri konusunda detaylı bilgiye yangın yönetmeliğinde yer verilmiştir. Kolay erişilebilir ve görülebilir olması, kaçış güzergahında monte edilmesi önemlidir.
Yangın butonu ne kadar yükseğe monte edilmelidir: Duman ve ısı dedektörlerinin işlev görmediği veya insanın manuel olarak el ile yangın uyarısı vermek istediği zamanlarda kırmızı renkli yangın butonları kullanılır. Yangın butonları, yangın kaçış yollarında ( yangın çıkış kapıları, merdiven başları gibi ) uygun mesafe ve yükseklikte monte edilmelidir. Yangın butonu ne kadar yükseğe monte edilmelidir sorusuna yazımızda yanıt bulacaksınız.
Yangın uyarı butonları aynı katta ise aralarındaki mesafenin 60 metreyi geçmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Engelli veya yaşlıların bulunduğu yerlerde bu mesafe 40 metreye kadar azaltılabilir. Tüm yangın uyarı butonlarının görülebilir yerde olması gerekir.
Önemli Bilgi: Fabrikalardaki yangın uygulamalarında butonun raf arkalarında, makine arkalarında olmamasına dikkat edilmelidir.
Yangın butonları, yerden en az 110 cm ve en fazla 130 cm yüksekliğe yerleştirilmesi gerekir.
Otomatik başlatma cihazları
Otomatik başlatma cihazları, bir yangın meydana geldiğinde yangın alarm sistemini herhangi bir insan müdahalesine gerek duymadan otomatik olarak tetikler. Bu cihazlar arasında en yaygın kullanılanı duman dedektörü olsa da ısı dedektörü, alev dedektörü ve her türlü gaz algılama dedektörleri bulunmaktadır. Ayrıca yüksek tavanlarda kullanılan beam, lazer dedektörler için de ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
Yangın Uyarı Cihazları
Bir yangın sistemindeki uyarı cihazlarının rolü, yangın tespit edildiğinde binada veya iş yerinde bulunan kişileri bilgilendirmektir. Bazı yangın alarmı uyarı cihazları şunlardır:
- Sesli uyarı cihazları – Siren veya kornalar
- Görsel uyarı cihazları -Flaşörler
- Hem sesli hem de görsel uyarı cihazları – Flaşörlü Sirenler
Yangın Alarm Kontrol Paneli
Yangın kontrol paneli, yangın sisteminin ana merkezidir. Yangın santrali olarak ta isimlendirilir. Sistemdeki herhangi bir cihaz tetiklendiğinde, kontrol paneline bir sinyal gönderilir ve kontrol paneli tanımlanmış senaryoya göre çıkış cihazlarını etkinleştirir. Sistemin anlık durumu kontrol panelinde görüntülenir ve kontrol etmenize olanak tanıyarak yangına erken müdahale etmenizi sağlar.
Yangın paneli çeşitlerine göz atmak için tıklayın -> kriptoguvenlik.com/yangin-sistemleri/yangin-santralleri
Birincil Güç Kaynağı
Yangın alarm sisteminiz için birincil güç kaynağı, elektrik şebekesi tarafından sağlanır. Yani ana enerji beslemesi 220-240V AC.
Yedek Güç Kaynağı
Mahalde elektrik kesintisi yaşandığında ve yangın çıkması durumunda insanları uyarmak için yangın alarm sisteminin çalışır durumda olması gerekir. Bu sebeple yedek güç kaynakları yangın sisteminin en önemli bir parçalarından biridir. Akü veya ana elektrik şebekesindeki her türlü sorun yangın panelinde genel hata veya enerji hatası olarak sesli ve görüntülü uyarılır. Bu sebeple yangın paneline gelen her türlü sesli uyarı dikkate alınmalı ve kontrol edilmelidir. Piyasada çokça rastladığımız eksiklerden biri harici beslemeye ihtiyaç duyan giriş ve çıkış modüllerinin akülü güç kaynağı ile beslenmemesidir. Elektrik kesilmesi halinde bu modüllerin aktif çalışıyor olması hayati önem taşır.
Diğer Önemli Bileşenler
- Sprinkler sistemleri – Yağmurlama sistemi olarak ifade edilen yangın fıskiyelerinden suyun boşaltılması şeklinde çalışan ve yangını söndürmek için otomatik olarak devreye giren sistemlerdir.
- Acil çıkış aydınlatması – Bir yangın çıktığında, insanların güvenli bir şekilde dışarı çıkabilmelerini, tahliye edilmesini kolaylaştıran ürünlerdir. Acil aydınlatma ve yönlendirme levhaları, uygun şekilde projelendirilmeli ve kaçışı mümkün kılacak şekilde senaryoya dahil edilmelidir.
- Sesli iletişim sistemleri – Sesli iletişim sistemleri, binada/iş yerinde bulunan insanlara acil bir durumda ne yapacaklarını söyleyen sözlü komutlar verir. Acil anons sistemleri olarak nitelendirilir. Sesli iletişim sistemlerinin özellikle yüksek binalar, fabrikalar ve hastaneler gibi insan yoğunluğunun çok olduğu yerlerde kullanılması hayati rol oynar.
- Uzaktan yardımcı ekran panelleri – Çok katlı yüksek bir binalarda yardımcı ekran panelleri bulundurmak önemlidir. Bu cihazlar, yangın paneline ulaşımın zor olduğu durumlara personelin alarmları kolayca kontrol etmesini, etkinleştirmesini ve devre dışı bırakmasını sağlar. Repeater, tekrarlayıcı veya yardımcı panel olarak adlandırılır.
Kripto Güvenlik olarak, yangın algılama sistemi projelendirme ihtiyaçlarınız için veya mevcut sisteminizin periyodik yangın bakımları ve onarımları için teknik mühendis ekibimizden destek alabilirsiniz.
Şirketimiz ve ihtiyaç duyduğunuz yangın algılama sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.