Yangın Algılama Sistemleri
Yangın algılama sistemleri, her tip bina veya depo için can ve mal güvenliğinin korunmasında dikkate alınması gereken en önemli unsurlardandır. İster oturduğunuz konutta isterse depo, antrepo, endüstriyel bir tesiste olsun, tehlike anında insanların hayatlarını korumak ve içerideki malzeme ve makinaların zarar görmemesi için yangın sisteminizin tüm bileşenlerinin eksiksiz ve birlikte çalışması önemlidir.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri
Açık alan mahallerde noktasal adresin önemli olmadığı, bölgeye girildiğinde tüm alanın bir bakışta göründüğü yerlerde tercih edilmelidir.
Örnek olarak bir depo düşünün, herhangi bir odası veya kapalı bölmesi yok ise, yaklaşık 10 metre mesafelerle montajı yapılmış olan dedektörlere adres vermenin çok fazla anlamı olmamaktadır. Yangın dedektöründen veya yangın butonundan alarm gelmesi durumunda, en kısa sürede görevli kişinin bu bölgeye gelmesi yeterli olmaktadır. Adressiz yangın, konvansiyonel yangın sistemi olarak adlandırılır. Adresli yangın algılama sistemlerine göre malzeme ve altyapı fiyatı çok daha uygundur.
Genel olarak yangın panelleri desteklediği bölge sayısına göre sipariş edilir, 2 zone, 4 zone, 8 zone, 16 zone, 32 zone gibi. Her bölgeye çekilen kablonun kesiti ve uzunluğuna göre 20 ile 30 yangın dedektörü takılabilir.
Konvansiyonel yangın algılama sistemlerinin kurulumunu söndürme sistemleri ile entegreli çalışacak şekilde gerçekleştiriyoruz.
Adresli Yangın Algılama Sistemleri
Küçük odaların, bölmelerin ve katların olduğu ve noktasal adresin önemli olduğu mekanlarda kullanılır. Her yangın dedektörü, yangın butonu, yangın sireni ve modüllerin bir adresi olur ve yangın santraline gelen alarmın noktasal olarak nereden geldiğinin net olarak belirlendiği sistemdir. Otellerde, plazalarda, fabrikaların idari binalarında, yurt, hastane gibi çok odalı yerlerde kullanılması zorunludur. Yangına hızlı müdahale açısından, yangın noktasına en hızlı şekilde yönlendirmelidir. Herhangi bir zaman kaybı yaşanmaması için bu tip yerlerde adresli yangın algılama sisteminin kullanılması gerekmektedir.
Yangın panelleri 1 loop, 2 loop, 4 loop … 32 loop ve birbirleri ile network edilerek çok sayıda loop destekleyen sistemler kurgulanabilir. Her loop 127 adres destekler ama markaya göre de değişiklik gösterebilir. 99 adet dedektör destekleyen panellerin yanında 250 adet dedektör, buton destekleyen markalar da bulunmaktadır.
Adresli yangın algılama sistemleri kurulumunu söndürme sistemleri ile entegreli çalışacak şekilde gerçekleştiriyoruz.
İnteraktif Adresli Yangın Algılama Sistemleri
Noktasal adresin önemli olduğu mekanlarda, ortamda toz, duman, rutubet, çeşitli gaz ve partiküllerin olduğu yerlerde kullanılır. Yangın algılama sistemleri endüstriyel binalarda, fabrikalarda, depolarda, alışveriş ve iş merkezlerinde can ve mal güvenliğini sağlamak için mekan tipine göre duman dedektörü, ısı dedektörü veya kombine dedektörler, alev dedektörü, beam ışın tipi dedektörü seçilerek projelendirilmelidir.
Yangın algılama sistemlerinde tamamlayıcı bazı ürünler ve dikkat edilmesi gerekenler vardır. Elektrik kesilmesi halinde acil aydınlatma ve erken uyarı sistemleri, acil yönlendirme sistemleri de önemli bileşenlerdir. Ayrıca yangın algılama sistemi ile birlikte entegre çalışması gereken kartlı geçiş sistemleri, parmak izi ile geçiş kapılarının otomatik açılması, asansörlerin zemine inmesi, turnikelerin otomatik kol düşürmelerinin yapılması varsa genel seslendirme sisteminin anons yayınlaması gibi insanlara erken haber vermek hayati önem taşımaktadır.
İnteraktif adresli yangın algılama sistemlerinin kurulumunu söndürme sistemleri ile entegreli çalışacak şekilde gerçekleştiriyoruz.
Yangın Algılama Sistemi Ürünleri
-
Aritech 2X-F2-19 Adresli Yangın Paneli
$0.00 -
Bosch Avenar Panel 2000 Yangın Paneli
$0.00 -
Bosch FPA-5000 Analog Adresli Yangın Paneli
$0.00 -
Detnov CAD-150 Yangın Paneli
$0.00 -
Eleks Yangın Efire Yangın Paneli
$0.00 -
Finder FF SYN1L-N Yangın Alarm Paneli
$0.00 -
Finder FF SYN2L Yangın Alarm Paneli
$0.00 -
Honeywell DXc1 1 Loop Yangın Algılama Paneli
$0.00
Sık Sorulan Sorular
Yangın Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Yangın algılama sistemlerinin her zaman aktif olarak çalışması gerekmektedir. Duman dedektörlerinin zamanla ortamdaki tozdan dolayı kirlilik seviyesi artar ve asılsız sahte alarmlar vermeye başlar. Bu sebeple periyodik olarak yangın bakımlarının yapılması, özel sprey ile temizlenmesi gerekir. Gerek yangın santralinin gerekse besleme kaynaklarında bulunan akülerin ölçümleri yapılmalı, değişimi yapılarak aktif tutulmalıdır.
Yangın algılama sistemlerinin anında devreye girebilmesi ne kadar önemliyse bu sistemlerin yangın söndürme sistemleriyle entegreli olarak çalışması da o kadar elzemdir.
Yıllık periyodik yangın bakım sayısı sisteme ve ortama göre belirlenmelidir. 3 aylık ve 6 aylık periyotlarla yangın bakımı yapılması planlanmalıdır. Sektörde çok sayıda yangın bakım firması olmakla birlikte, hangi firmalardan bakım hizmeti almanız gerektiğini belirlemeniz açısından kontrol edilmesi gereken birçok parametre vardır.
Periyodik Yangın Bakımlarında Neler Yapılır?
- Yangın santralinin akü ölçümleri yapılır.
- Yangın panelinin giriş ve çıkışları kontrol edilerek, ölçümleri yapılır.
- Yangın sensörlerinin kirlilik oranlarına bakılır, özel sprey ile sensör temizliği yapılır.
- Beam, ışın tipi lazer dedektörlerin testleri yapılır, kalibrasyonları yapılır.
- Yangın vana testleri yapılır.
- Yangın senaryoları aktif edilerek, sorunsuz çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Yangın alarm durumunda kartlı geçiş kapılarının, turnikelerin otomatik açılıp açılmadığı test edilir.
- Yangın alarm durumunda asansörlerin belirlenmiş kata gelmesi ve kullanım dışı kalması sağlanır.
Mevcut yangın tesisatınıza yılda kaç kere bakım yapılması gerektirdiğini uzmanlarımıza danışın. Projeniz için en uygun ve doğru fiyat için mutlaka teknik ekibimiz ile görüşün.
Yangın Algılama Sistemlerinin Bakımını Hangi Sıklıkta Yaptırmalısınız?
Yangın algılama sistemi bakım sıklığı ilgili yönetmeliklerce yılda en az bir kere olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak, EN54 standartları göz önüne alındığında tesisiniz NACE koduna göre 6 ayda 1 veya 3 ayda 1 bakım yapılması gerekmektedir.
Buna göre yangın bakım sıklıklarını ve bakımlarda neler yapılacağı kısaca aşağıda belirtilmiştir;
- Günlük kontrol kapsamında işletme sahiplerinin kendi başına yapabileceği basit ve gözle yapılan kontrollerdir.
- Aylık yapılacak kontrollerde yedek güç kaynağı testi, akü ölçümleri, yangın paneli arıza göstergelerinin izlenmesi yapılmalıdır.
- Üç aylık kontrol kapsamında bölgesel testler, sistem kütüğünün kontrolü, gösterge tertibatının kontrolü, kontrol ve izleme fonksiyonlarının testi, yapısal değişimlerin incelenmesi gibi işlemlerdir.
- Yıllık kontrol kapsamında yukarıdaki bakımların haricinde, batarya testleri, cihazların erişilebilirliği ve tüm algılayıcıların sağlıklı çalıştığının denetlendiği tüm sistemi içeren testlerdir.
Yangın Algılama Sistemleri Nasıl Seçilmelidir?
Yangın algılama sistemleri satın almak isterseniz, ihtiyacınıza en uygun sistemi seçmeniz güvenlik önlemlerini maksimum seviyede tutmak için önemlidir. Kurulacak olan yangın sisteminin işletmeniz için en iyi performansı sergilemesi önemlidir.
Örnek vermek gerekirse özellikle çok katlı binalarda, otellerde ve fabrikalarda adresli yangın algılama sistemlerinin kullanımı daha verimli bir sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Yangın Algılama Sistemlerinde Bakımı Yapılan Ekipmanlar Nelerdir?
Yangın bakımı esnasında bakım yapılacak olan başlıca elemanlar aşağıda verilmiştir;
- Yangın alarm panelleri,
- Yangın sensörleri (duman dedektörler, beam dedektörler, alev dedektörleri v.b),
- Sirenler,
- Kuru kontaklar (asansör, deprem sensörü, turnike vb. bağlantıları).